Bamboe

Bamboe hout heeft verschillende voordelen, waardoor het steeds populairder wordt als duurzaam alternatief voor traditionele houtsoorten. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van bamboe hout:

 1. Duurzaamheid: Bamboe groeit veel sneller dan bomen. Sommige soorten kunnen tot 90 cm per dag groeien, waardoor ze binnen 3-5 jaar geoogst kunnen worden, in tegenstelling tot bomen die tientallen jaren nodig hebben om volwassen te worden.
  Bamboe kan herhaaldelijk worden geoogst zonder de plant te doden, wat bijdraagt aan een duurzame bosbouwpraktijk.

 2. Milieuvriendelijk: Bamboe neemt meer koolstofdioxide op en produceert meer zuurstof dan een vergelijkbaar aantal bomen, wat helpt bij het bestrijden van klimaatverandering.
   Bamboe heeft weinig tot geen pesticiden en kunstmest nodig om te groeien, wat de impact op het milieu vermindert.

 3. Sterkte en Flexibiliteit: Bamboe heeft een hoge trek- en drukkracht, wat het geschikt maakt voor bouw- en constructietoepassingen.
  De natuurlijke flexibiliteit van bamboe maakt het bestand tegen scheuren en breuken.

 4. Lichtgewicht: Bamboe is lichter dan veel traditionele houtsoorten, wat het gemakkelijker maakt om te transporteren en te verwerken.

 5. Esthetiek: Bamboe heeft een aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling met een unieke nerfstructuur, waardoor het populair is voor interieurontwerp en meubels. Het kan gemakkelijk worden bewerkt en afgewerkt in verschillende stijlen en kleuren.

 6. Waterbestendigheid: Bamboe is van nature waterbestendig, wat het geschikt maakt voor gebruik in vochtige omgevingen zoals keukens en badkamers.

 7. Gezondheidsvoordelen: Bamboe produceert geen stofdeeltjes zoals sommige houtsoorten, wat het een betere keuze maakt voor mensen met allergieën.
  Bamboe heeft van nature antibacteriële eigenschappen, wat helpt bij het verminderen van bacteriegroei.

 8. Economische Voordelen: De teelt en verwerking van bamboe kan werkgelegenheid bieden in regio’s waar het groeit, wat bijdraagt aan de lokale economie.

Bamboe hout is dus een milieuvriendelijke, duurzame en veelzijdige keuze die zowel ecologische als economische voordelen biedt.

Bamboe vlonderplanken

Bamboe schuttingen

Douglas hout

Douglas hout is het hout van de Douglas spar.  Douglas hout gaat onbehandeld 10 tot 15 jaar mee. Het kernhout van onder klasse 3-4 en is matig duurzaam bij grondcontact. Douglashout heeft een bij jong hout een ‘rood bruine’ en bij wat ouder hout een licht geel bruine kleur en is harshoudend.

Het is een zeer duurzame naaldhoutsoort. De gunstige sterkte-eigenschappen, zorgt ervoor dat Douglas veelzijdig inzetbaar is. Voor zowel dragende constructies als damwanden en binnenwerk is Douglas hout geschikt.

Het hout heeft een warme uitstraling en is razend populair voor het bouwen van veranda’s, pergola’s, tuindeuren, overkappingen, schuren en schuttingen. Mede door de prijs van douglas hout heeft deze houtsoort een sterke opmars gemaakt.

Kijk ook eens bij:

Hardhout

Hardhouten Schuttingplank 16×145 mm

Grenen

grenen-planken

Vuren

vuren-rachels-tengels