Douglas hout

Douglashout, ook bekend als Douglas sparrenhout, is een houtsoort afkomstig van de Douglasspar (Pseudotsuga menziesii), een boom die veel voorkomt in Noord-Amerika en delen van Europa. Hoewel de naam “Douglashout” soms doet vermoeden dat het om een hardhoutsoort gaat, behoort het eigenlijk tot de categorie van naaldhout of zachthout.

Eigenschappen van Douglashout:

  1. Duurzaamheid: Douglashout staat bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid en weerstand tegen insecten en rot. Dit maakt het geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding, terrassen en schuttingen.

  2. Sterkte: Douglashout heeft een goede sterkte-gewichtsverhouding en kan worden gebruikt voor constructieve toepassingen zoals balken, liggers en dakconstructies.

  3. Kleur: Het hout heeft een warme kleur die varieert van geelbruin tot roodbruin. Na verloop van tijd kan de kleur vergrijzen als het aan de elementen wordt blootgesteld.

  4. Bewerkbaarheid: Douglashout kan relatief gemakkelijk worden bewerkt, gezaagd en geschuurd. Het heeft meestal een rechte nerf, wat bewerking vereenvoudigt.

  5. Afwerking: Douglashout kan goed worden afgewerkt met lak, verf of olie, maar het kan ook onbehandeld worden gelaten voor een natuurlijke uitstraling. Douglas vergrijst wel erg snel als er geen behandeling op zit.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende gradaties en kwaliteiten Douglashout zijn, afhankelijk van waar het wordt geoogst en hoe het wordt verwerkt. Sommige varianten kunnen knopen, harszakken en andere natuurlijke onvolkomenheden bevatten, wat bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling van het hout.

Douglashout is populair geworden vanwege zijn esthetiek, duurzaamheid en veelzijdigheid, vooral in toepassingen waarbij een natuurlijke, rustieke uitstraling wordt gewaardeerd.

Douglas planken

douglas-planken

Douglas regels & gordingen

douglas-balken

Douglas rabat

douglas-rabat

Douglas palen

douglas-palen

Douglas blokhutprofielen

douglas-blokhutprofielen

Douglas vlonderdelen

Douglas schermen en deuren

Douglas schutting

Douglas hekken en poorten

Schoren

Douglas ramen

Douglas deuren

Douglas hout

Douglas hout is het hout van de Douglas spar.  Douglas hout gaat onbehandeld 10 tot 15 jaar mee. Het kernhout van onder klasse 3-4 en is matig duurzaam bij grondcontact. Douglashout heeft een bij jong hout een ‘rood bruine’ en bij wat ouder hout een licht geel bruine kleur en is harshoudend.

Het is een zeer duurzame naaldhoutsoort. De gunstige sterkte-eigenschappen, zorgt ervoor dat Douglas veelzijdig inzetbaar is. Voor zowel dragende constructies als damwanden en binnenwerk is Douglas hout geschikt.

Het hout heeft een warme uitstraling en is razend populair voor het bouwen van veranda’s, pergola’s, tuindeuren, overkappingen, schuren en schuttingen. Mede door de prijs van douglas hout heeft deze houtsoort een sterke opmars gemaakt.

Kijk ook eens bij:

Hardhout

Hardhouten Schuttingplank 16×145 mm

Grenen

grenen-planken

Vuren

vuren-rachels-tengels