Bamboe schuttingen

Er zijn veel voordelen aan het gebruiken van bamboe als schutting. De bamboe schuttingplanken zijn een duurzaam alternatief voor de hardhouten schuttingplanken. Dit komt doordat bamboe een snelgroeiende grassoort is, het is dus geen hout. Bamboe heeft een groeicyclus van vier á vijf jaar, dit houdt in dat het bijna een onuitputtelijke grondstof is, hierdoor is het CO2 neutraal. Op dit moment groeit het gebruik van bamboe erg snel, door deze snelle groeicyclus is er geen sprake van ontbossing. Onze bamboe wordt schoon geproduceerd en we bezitten over de vereiste keurmerken. Onderhoud is erg belangrijk voor de bamboe schuttingplanken. De bamboe schuttingplanken zijn uit voorraad leverbaar en worden per plank verkocht.              

 

Schuttingpalen

Bamboe wordt vaak beschouwd als een goed alternatief voor hardhout vanwege verschillende redenen:
Duurzaamheid: Bamboe is een snelgroeiende plant die binnen enkele jaren volwassen kan worden, terwijl hardhoutbomen veel langer nodig hebben om te groeien. Hierdoor wordt bamboe als een duurzamer alternatief beschouwd, omdat het minder tijd en middelen kost om te groeien en te oogsten.
Sterkte: Bamboe heeft een hoge treksterkte en compressiekracht, wat betekent dat het sterk genoeg is voor gebruik in constructiedoeleinden zoals vloeren, meubels en zelfs bouwstructuren.
Milieuvriendelijkheid: Omdat bamboe snel groeit en weinig kunstmatige interventie nodig heeft, heeft het over het algemeen een lagere milieu-impact dan het kappen van hardhoutbomen.
Veelzijdigheid: Bamboe kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, vergelijkbaar met hardhout. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, meubels, keukenartikelen, decoratieve elementen en zelfs in de bouw.
Esthetiek: Bamboe heeft een natuurlijke en exotische uitstraling die vergelijkbaar is met die van sommige hardhoutsoorten. Het heeft een kenmerkende textuur en kleur die populair is in interieurontwerp.
Hernieuwbaarheid: Bamboe kan regelmatig worden geoogst omdat het snel groeit en zich snel kan herstellen. Dit in tegenstelling tot hardhout, waarbij het kappen van bomen een aanzienlijke tijd kost voordat ze kunnen worden vervangen

Bamboe heeft van nature enige weerstand tegen rot vanwege de aanwezigheid van silica (kiezelzuur) in de vezels. Dit maakt bamboe over het algemeen minder vatbaar voor rot in vergelijking met veel andere houtsoorten. Het silica verhoogt de hardheid en duurzaamheid van bamboe, waardoor het meer bestand is tegen invloeden zoals insecten en schimmel.
Echter, net als bij andere organische materialen, kan bamboe na verloop van tijd en onder bepaalde omstandigheden toch gaan rotten, vooral als het wordt blootgesteld aan vochtige en vochtige omgevingen. Onbehandeld bamboe dat continu wordt blootgesteld aan water, zoals in de grond of in vochtige klimaten, kan uiteindelijk gaan rotten. Ook kunnen gebieden waar het bamboe is gesneden of beschadigd, zoals snijvlakken of scheuren, gevoeliger zijn voor rot.
Om de levensduur van bamboe te verlengen en rot te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen:
Behandeling: Het behandelen van bamboe met waterdichte afwerkingen of houtconserveringsmiddelen kan helpen bij het voorkomen van vochtinfiltratie en rot.
Verhoogde luchtcirculatie: Door ervoor te zorgen dat bamboe voldoende luchtcirculatie krijgt en niet voortdurend in contact is met vochtige oppervlakken, kun je de kans op rot verminderen.
Goed onderhoud: Regelmatig inspecteren en schoonmaken van bamboeproducten, en eventuele beschadigingen snel repareren, kan helpen bij het behoud van de duurzaamheid.
Juiste installatie: Bij buitengebruik, zoals in terrassen, is het belangrijk om bamboe correct te installeren met de juiste afstand tot de grond en voldoende ventilatie.
Ondanks de natuurlijke weerstand tegen rot van bamboe, is het raadzaam om specifieke onderhoudsrichtlijnen te volgen en te overwegen hoe je bamboe in jouw specifieke omgeving en toepassing kunt beschermen tegen vocht en rot.

Bamboe is over het algemeen lichter van gewicht dan veel andere houtsoorten. Het is een grassoort en heeft een holle structuur, waardoor het vaak licht en gemakkelijk te hanteren is. Deze lichtheid kan voordelig zijn bij bepaalde toepassingen, zoals meubels, vloeren en interieurdecoratie.
Er zijn echter verschillende soorten bamboe, en de dichtheid kan variëren afhankelijk van de specifieke soort en hoe het bamboe is verwerkt. Sommige bamboesoorten kunnen zwaarder zijn dan andere, maar in het algemeen blijft bamboe een relatief lichte optie in vergelijking met veel traditionele houtsoorten.
Onze Bamboe is zwaarder dan een Bangkirai plank.

Bamboe behoort niet tot de categorie van loofhout. Bamboe is eigenlijk een grassoort en valt onder de categorie van “grassen” (monocots), niet onder loofhout of hardhout (hardwoods) zoals traditionele bomen dat zijn. Loofhout of hardhout verwijst naar hout dat afkomstig is van bredebladige bomen die hun bladeren meestal elk jaar verliezen, zoals eiken, esdoorns en kersenbomen. Dit type hout staat bekend om zijn dichtheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Bamboe daarentegen is een snelgroeiende plant met een holle stengel en wordt beschouwd als een grassoort. Het heeft een andere structuur en eigenschappen dan traditioneel loofhout. Bamboe wordt vaak gebruikt in een breed scala van toepassingen, zoals bouwmaterialen, meubels, vloeren en decoratieve items, vanwege zijn duurzaamheid, hernieuwbaarheid en unieke uitstraling.

De levensduur van bamboe kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type bamboe, de behandeling en afwerking, de omgevingsomstandigheden en het specifieke gebruik. Over het algemeen wordt aangenomen dat goed onderhouden en behandeld bamboe een behoorlijk lange levensduur kan hebben, vergelijkbaar met veel andere houtsoorten. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
Binnenhuisgebruik: Bamboe dat wordt gebruikt voor meubels, vloeren en interieurdecoratie, kan tientallen jaren meegaan bij goed onderhoud. Regelmatig schoonmaken, beschermen tegen vocht en het vermijden van krassen en stoten kan de levensduur verlengen.
Buitengebruik: Bamboe dat buitenshuis wordt gebruikt, zoals in terrassen, schuttingen en andere constructies, kan ook een lange levensduur hebben als het goed wordt behandeld en beschermd tegen weersinvloeden. Het toepassen van waterdichte afwerkingen en bescherming tegen insecten en rot is van cruciaal belang om de duurzaamheid te verlengen.
Kwaliteit en behandeling: De kwaliteit van het bamboe en de behandelingen die worden toegepast, spelen een grote rol in de levensduur. Hogere kwaliteit bamboe en grondige behandelingen tegen vocht, insecten en schimmel kunnen de duurzaamheid aanzienlijk verhogen.
Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw aanbrengen van afwerkingen en het oplossen van kleine problemen zoals krassen en beschadigingen, kan de levensduur van bamboe verlengen.

Over het algemeen kun je verwachten dat goed verzorgd bamboe vergelijkbare levensduurprestaties heeft als veel andere houtsoorten die voor vergelijkbare toepassingen worden gebruikt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de exacte levensduur afhangt van verschillende factoren en dat professioneel advies en onderhoudsrichtlijnen specifiek voor het type bamboe dat je hebt, raadzaam zijn.

Foto’s ter inspiratie

Ijzerwaren van RE-schraub

De Haarlemse houthandel levert ijzerwaren(schroeven, slotbouten, slagpluggen etc.) van het duitse topmerk RE-Schraub. De schroeven(zowel RVS als gegalvaniseerd) zijn voorzien van een Torx kop waardoor een veel betere grip op de schroef verkregen wordt. Wist u dat RE-schraub de uitvinder van de zelfborende terrasschroef is? Ook deze is uiteraard direct uit voorraad leverbaar!

Kijk ook eens bij:

Lijmen & kitten

hout-en-constructielijmen

Hout

Tuinhout-verblijven

Olie & verf

SAICOS-Premium-Hardwax-Oil